καράβι κόκκινο

τα μαύρα τα μαλλιά μας και αν ασπρίσαν δεν μας τρομάζει η βαρυχειμωνιά

 • Ε, το λοιπόν, ο,τι και να είναι τ’ άστρα, εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω. Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει. Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε

 • Γιάννης Ρίτσος

  Να με θυμόσαστε - είπε. Χιλιάδες χιλιόμετρα περπάτησα χωρίς ψωμί, χωρίς νερό, πάνω σε πέτρες κι αγκάθια, για να φέρω ψωμί και νερό και τριαντάφυλλα. την ομορφιά ποτές μου δεν την πρόδωσα. Όλο το βιος μου το μοίρασα δίκαια. Μερτικό εγώ δεν κράτησα. Πάμπτωχος. Μ' ένα κρινάκι του αγρού τις πιο άγριες νύχτες μας φώτισα. Να με θυμάστε.

 • κώστας βάρναλης

  Δε λυπάμαι τα γηρατειά που φεύγουν - τα μωράκια που έρχονται άθελά τους να ζήσουν σκλάβοι, να πεθάνουν σκλάβοι, σ' έναν κόσμο ελεύθερων αφεντάδων. Θα τους μαθαίνουν: η σκλαβιά τους χρέος εθνικόν και σοφία του Πανάγαθου!... Πότε θ' αναστηθούν οι σκοτωμένοι; ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗΣ 20.10.1973

 • ------------------------------- Την πόρτα αν δεν ανοίγει, τη σπαν, σας είπα. Τι στέκεστε, τι γέρνετε σκυφτοί; Λαέ σκλάβε, δειλέ, ανανιώσου, χτύπα! Και κέρδισε μονάχος το ψωμί -------------------------------- -------------------------------- ''Aν το δίκιο θες, καλέ μου, με το δίκιο του πολέμου θα το βρής. Όπου ποθεί λευτεριά, παίρνει σπαθί''
 • κομαντάντε Μάρκος

 • «Ο Μάρκος είναι γκέι στο Σαν Φρανσίσκο, μαύρος στη Νότια Αφρική, ασιάτης στην Ευρώπη, αναρχικός στην Ισπανία, Παλαιστίνιος στο Ισραήλ, γύφτος στην Πολωνία, ειρηνιστής στη Βοσνία, Εβραίος στη Γερμανία, μια γυναίκα μόνη στο Μετρό τα ξημερώματα, με άλλα λόγια ο Κομαντάτε Μάρκος είμαστε εμείς, το πρόσωπο του κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου πάνω στον πλανήτη»
 • μπερτολντ μπρεχτ

  Δεν είμαι άδικος, μα ούτε και τολμηρός και να που σήμερα μου δείξανε τον κόσμο τους μόνο το ματωμένο δάκτυλό τους είδα μπρος και είπα ευθύς: “μ’αρέσει ο νόμος τους” Τον κόσμο αντίκρυσα μέσ’απ’ τα ρόπαλά τους Στάθηκα κι είδα, ολημερίς με προσοχή. Είδα χασάπηδες που ήταν ξεφτέρια στη δουλειά τους. και σαν με ρώτησαν “σε διασκεδάζει;” είπα “πολύ”! Κι από την ώρα εκείνη, λέω “ναι” σε όλα, κάλλιο δειλός, παρά νεκρός να μείνω. Για να μη με τυλίξουνε σε καμιά κόλλα, ό,τι κανένας δεν εγκρίνει το εγκρίνω Φονιάδες είδα, κι είδα πλήθος θύματα, μου λείπει θάρρος, μα όχι και συμπόνια Και φώναξα, βλέποντας τόσα μνήματα: “καλά τους κάνουν -για του έθνους την ομόνοια!” Να φτάνουν είδα δολοφόνων στρατιές κι ήθελα να φωνάξω “σταματήστε!” Μα ξέροντας πως κρυφοκοίταζε ο χαφιές, μ’άκουσα να φωνάζω: “Ζήτω!Προχωρήστε!” Δε μου αρέσει η φτήνια και η κακομοιριά Γι’αυτό κι έχει στερέψει η έμπνευσή μου. Αλλά στου βρώμικού σας κόσμου τη βρωμιά ταιριάζει, βέβαια-το ξέρω-κι η έγκρισή μου

 • Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας

  Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να ' ναι : γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί Θα μοιραστεί την ήττα . Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει : γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί .
 • εγκώμιο στον κομμουνισμό – μπέρτολτ μπρέχτ

  Είναι λογικός, καθένας τον καταλαβαίνει. Ειν' εύκολος. Μια και δεν είσαι εκμεταλλευτής, μπορείς να τον συλλάβεις. Είναι καλός για σένα, μάθαινε γι' αυτόν. Οι ηλίθιοι ηλίθιο τον αποκαλούνε, και οι βρωμεροί τον λένε βρωμερό. Αυτός είναι ενάντια στη βρωμιά και την ηλιθιότητα. Οι εκμεταλλευτές έγκλημα τον ονοματίζουν. Αλλά εμείς ξέρουμε: Είναι το τέλος κάθε εγκλήματος. Δεν είναι παραφροσύνη, μα Το τέλος της παραφροσύνης. Δεν είναι χάος Μα η τάξη. Είναι το απλό Που είναι δύσκολο να γίνει.
 • οι δικαστές

  Να οι κύριοι δικαστές τους λέμε οι καταπιεστές πως δίκαιο είναι τον λαό τι συμφέρει μα αυτοί δεν ξέρουν ποιο είναι αυτό κι έτσι δικάζουν στο σωρό μέχρι να βάλουν το λαό ολόκληρο στο χέρι
 • ———–

  Εχουνε νομικά βιβλία και διατάγματα Εχουνε φυλακές και οχυρώσεις Εχουνε δεσμοφύλακες και δικαστές Που παίρνουνε πολλά λεφτά κι έτοιμοι για όλα είναι. Μπ. Μπρεχτ
 • ———————

  "Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ο Χίτλερ φυλάκιζε ομοφυλόφιλους δεν αντέδρασα γιατί δεν ήμουν ομοφυλόφιλος Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός. Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου"
 • ========================

  Λες: Πολύ καιρό αγωνίστηκες. Δεν μπορείς άλλο πια ν’ αγωνιστείς. Άκου λοιπόν: Είτε φταις είτε όχι: Σαν δε μπορείς άλλο να παλέψεις, θα πεθάνεις. Λες: Πολύ καιρό έλπιζες. Δεν μπορείς άλλο πια να ελπίσεις. Έλπιζες τi; Πως ο αγώνας θαν’ εύκολος; Δεν είν’ έτσι. Η θέση μας είναι χειρότερη απ’ όσο νόμιζες. Είναι τέτοια που: Αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο Δεν έχουμε ελπίδα. Αν δεν κάνουμε αυτό που κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει Θα χαθούμε. Οι εχθροί μας περιμένουν να κουραστούμε. Όταν ο αγώνας είναι στην πιο σκληρή καμπή του. Οι αγωνιστές έχουν την πιο μεγάλη κούραση. Οι κουρασμένοι, χάνουν τη μάχη.
 • Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους

  Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούν ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. Ο λόγος; έχουνε κιόλας φάει. Αν δε νοιαστούν οι ταπεινοί γι' αυτό που είναι ταπεινό ποτέ δεν θα υψωθούν. Αυτοί που αρπάνε το φαϊ απ’ το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θά 'ρθουν.
 • che

  Πιστεύω στην ένοπλη πάλη σαν μοναδική λύση για τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους και είμαι συνεπής με τις πεποιθήσεις μου. Πολλοί θα με πουν τυχοδιώκτη και είμαι, μόνο που είμαι άλλου είδους τυχοδιώκτης, ένας από εκείνους που προβάλλουν τα στήθη τους για να αποδείξουν τις αλήθειες τους.

 • Αξίζει για ένα όνειρο να ζεις, κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει
 • pablo neruda

  όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει. όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές. όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή. όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει. Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής. Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.

 • από το Canto general

  Μπορεί να κόψουν όλα τα λουλούδια, αλλά δεν θα γίνουν ποτέ αφέντες της Άνοιξης
 • κ. καβάφης

  Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
 • κωστής παλαμάς

  Και τους τρέμουνε των κάμπων οι κιοτήδες και μ’ ονόματα τους κράζουν πονηρά κλέφτες κι απελάτες και προδότες. Τους μισούν οι βασιλιάδες κι όλοι οι τύραννοι κι είναι μέσα στους σκυφτούς τα παλληκάρια κι είναι μες στους κοιμισμένους οι στρατιώτες…” Κ . Παλαμάς στο Δωδεκάλογο του Γύφτου.
 • διαμοιρασμός του blog

  Bookmark and Share
 • διαχείριση

 • on line επισκέπτες

 • ημερολόγιο άρθρων

  Σεπτεμβρίου 2015
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Αυγ.   Οκτ. »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Εγγραφή

 • Advertisements

Αντί για εισιτήριο, φέρε…σαμπουάν!

Posted by redship στο 3 Σεπτεμβρίου , 2015


αναδημοσίευση από  stpaulithess

 

St. Pauli δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο! Μπορεί οι κινήσεις του συγκεκριμένου τμήματος που -κακά τα ψέματα- είναι και το πιο λαοφιλές, να τυγχάνουν μεγαλύτερης προβολής, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα του συλλόγου μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα προσφύγων και μεταναστών που ήδη έχουν φτάσει στο Αμβούργου και διαμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς γύρω από το Millerntor και την γειτονιά του Pauli.  

Αξιοπρόσεκτη για παράδειγμα, είναι η αφίσα αλληλεγγύης του τμήματος χάντμπολ. Επειδή κατά την τελευταία εκδρομή τα μέλη του St. Pauli Thessaloniki Club είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν αγώνα της ομάδας χάντμπολ, γνωρίζουμε ότι εισιτήριο εισόδου με την κλασσική έννοια του όρου δεν υπάρχει. Το τμήμα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην οικονομική ενίσχυση που προέρχεται από τους φίλους της ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχουν ελεγκτές κατά την είσοδό σου στα κλειστά της Thedestraße και της Budapesterstraße προκειμένου να σκίσουν στην άκρη το εισιτήριο και να περάσεις μέσα. Υπάρχει μόνο ένας τύπος (συνήθως οπαδός της ομάδας) που κρατά ένα κουτί οικονομικής ενίσχυσης και…»ότι έχετε ευχαρίστηση».

10712980_1122841644409430_6570436924483698687_n

Για τα δύο παιχνίδια όμως που θα έχει κάποιος την δυνατότητα να παρακολουθήσει το Σάββατο (5/9), αυτό των γυναικών (17.00) με την HSG Jörl-Doppeleiche Viöl και αυτό των ανδρών (20.00) με την Preetzer TSV, οι υπεύθυνοι του τμήματος δεν ζητούν από τους οπαδούς να δώσουν οικονομική ενίσχυση κατά την είσοδο τους στο κλειστό, αλλά να φέρουν μαζί τους, ένα σαμπουάν, ένα αφρόλουτρο, μια οδοντόκρεμα, μια οδοντόπαστα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο μπορεί να συνιστά είδος υγιεινής για τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στο Αμβούργο και δεν έχουν τα στοιχειώδη. Μάλιστα η καμπάνια έχει τίτλο: «Bring Your Duschgel» (μεταφ: «Φέρε το αφρολουτρό σου») και αναμένεται να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι μετά το ποδόσφαιρο, ο κόσμος γουστάρει πολύ το συγκεκριμένο άθλημα και το στηρίζει μαζικά.

Οι κινήσεις ενίσχυσης των προσφύγων πάντως δεν σταματούν εκεί. Πρόσφατα το τμήμα σκάκι διοργάνωσε σχετικό τουρνουά και όλα τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν, δόθηκαν στους πρόσφυγες, ενώ για όσους δεν το γνωρίζουν, εντός του Fanladen στεγάζεται πλέον και τμήμα Subbuteo!

11935035_609795032457408_2535130067318654642_n

Για όσους έχουν μεγαλώσει με το συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό παιχνίδι, γνωρίζουν ότι τα γήπεδα από τσόχα αποτελούν μικρογραφίες κανονικών γηπέδων, με κερκίδες, προβολείς ακόμη και διαφημιστικές πινακίδες. Στο πρόσφατο τουρνουά που διοργάνωθηκε λοιπόν, τα παιδιά που συνθέτουν το τμήμα Subbuteo, αποφάσισαν να διαθέσουν προς τα υπόλοιπα κλαμπ, τις καφετέριες της περιοχής ή ακόμη και τις πολιτικές ομάδες τις πινακίδες που θα βρίσκονται περιφερειακά του αγωνιστικού χώρου. Στο σύνολο, ο διαφημιστικός χώρος αντιστοιχεί σε 108 μικρά μπανεράκια τα οποία αν διατεθούν όλα στην τιμή των 5 ευρώ, θα αποφέρουν συνολικά το ποσό των 540 ευρώ.

Όπως αναφέρουν τα παιδιά του τμήματος: «Ξέρουμε ότι το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τις ανάγκες που υπάρχουν, ωστόσο μπορεί να διατεθεί για την αγορά ειδών υγιεινής. Ότι μπορούμε να προσφέρουμε να το προσφέρουμε».

11889536_991644370880286_852951458534042377_n

Όλα αυτά βέβαια, δεν γράφονται μόνο και μόνο γιατί αξίζουν της προσοχής μας. Γνωρίζουμε ότι η St. Pauli δεν είναι ένας απλός σύλλογος. Τα γράφουμε γιατί διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα, η αθλητική κουλτούρα της Γερμανίας έχει αφοσιωθεί εξ’ ολοκλήρου σχεδόν, στην ανακούφιση αυτών των ανθρώπων που έφυγαν από τον τόπο τους με σκοπό να ζήσουν ειρηνικά. Αν σκεφτεί κανείς, ότι αυτό συμβαίνει σε συνθήκες σκληρού καπιταλισμού, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι στην Ελλάδα οχι απλά δεν μπορούμε, αλλά δεν θέλουμε…

11893922_998193890202038_8271650641731893821_o

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: