καράβι κόκκινο

τα μαύρα τα μαλλιά μας και αν ασπρίσαν δεν μας τρομάζει η βαρυχειμωνιά

 • Ε, το λοιπόν, ο,τι και να είναι τ’ άστρα, εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω. Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει. Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε

 • Γιάννης Ρίτσος

  Να με θυμόσαστε - είπε. Χιλιάδες χιλιόμετρα περπάτησα χωρίς ψωμί, χωρίς νερό, πάνω σε πέτρες κι αγκάθια, για να φέρω ψωμί και νερό και τριαντάφυλλα. την ομορφιά ποτές μου δεν την πρόδωσα. Όλο το βιος μου το μοίρασα δίκαια. Μερτικό εγώ δεν κράτησα. Πάμπτωχος. Μ' ένα κρινάκι του αγρού τις πιο άγριες νύχτες μας φώτισα. Να με θυμάστε.

 • κώστας βάρναλης

  Δε λυπάμαι τα γηρατειά που φεύγουν - τα μωράκια που έρχονται άθελά τους να ζήσουν σκλάβοι, να πεθάνουν σκλάβοι, σ' έναν κόσμο ελεύθερων αφεντάδων. Θα τους μαθαίνουν: η σκλαβιά τους χρέος εθνικόν και σοφία του Πανάγαθου!... Πότε θ' αναστηθούν οι σκοτωμένοι; ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗΣ 20.10.1973

 • ------------------------------- Την πόρτα αν δεν ανοίγει, τη σπαν, σας είπα. Τι στέκεστε, τι γέρνετε σκυφτοί; Λαέ σκλάβε, δειλέ, ανανιώσου, χτύπα! Και κέρδισε μονάχος το ψωμί -------------------------------- -------------------------------- ''Aν το δίκιο θες, καλέ μου, με το δίκιο του πολέμου θα το βρής. Όπου ποθεί λευτεριά, παίρνει σπαθί''
 • κομαντάντε Μάρκος

 • «Ο Μάρκος είναι γκέι στο Σαν Φρανσίσκο, μαύρος στη Νότια Αφρική, ασιάτης στην Ευρώπη, αναρχικός στην Ισπανία, Παλαιστίνιος στο Ισραήλ, γύφτος στην Πολωνία, ειρηνιστής στη Βοσνία, Εβραίος στη Γερμανία, μια γυναίκα μόνη στο Μετρό τα ξημερώματα, με άλλα λόγια ο Κομαντάτε Μάρκος είμαστε εμείς, το πρόσωπο του κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου πάνω στον πλανήτη»
 • μπερτολντ μπρεχτ

  Δεν είμαι άδικος, μα ούτε και τολμηρός και να που σήμερα μου δείξανε τον κόσμο τους μόνο το ματωμένο δάκτυλό τους είδα μπρος και είπα ευθύς: “μ’αρέσει ο νόμος τους” Τον κόσμο αντίκρυσα μέσ’απ’ τα ρόπαλά τους Στάθηκα κι είδα, ολημερίς με προσοχή. Είδα χασάπηδες που ήταν ξεφτέρια στη δουλειά τους. και σαν με ρώτησαν “σε διασκεδάζει;” είπα “πολύ”! Κι από την ώρα εκείνη, λέω “ναι” σε όλα, κάλλιο δειλός, παρά νεκρός να μείνω. Για να μη με τυλίξουνε σε καμιά κόλλα, ό,τι κανένας δεν εγκρίνει το εγκρίνω Φονιάδες είδα, κι είδα πλήθος θύματα, μου λείπει θάρρος, μα όχι και συμπόνια Και φώναξα, βλέποντας τόσα μνήματα: “καλά τους κάνουν -για του έθνους την ομόνοια!” Να φτάνουν είδα δολοφόνων στρατιές κι ήθελα να φωνάξω “σταματήστε!” Μα ξέροντας πως κρυφοκοίταζε ο χαφιές, μ’άκουσα να φωνάζω: “Ζήτω!Προχωρήστε!” Δε μου αρέσει η φτήνια και η κακομοιριά Γι’αυτό κι έχει στερέψει η έμπνευσή μου. Αλλά στου βρώμικού σας κόσμου τη βρωμιά ταιριάζει, βέβαια-το ξέρω-κι η έγκρισή μου

 • Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας

  Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να ' ναι : γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί Θα μοιραστεί την ήττα . Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει : γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί .
 • εγκώμιο στον κομμουνισμό – μπέρτολτ μπρέχτ

  Είναι λογικός, καθένας τον καταλαβαίνει. Ειν' εύκολος. Μια και δεν είσαι εκμεταλλευτής, μπορείς να τον συλλάβεις. Είναι καλός για σένα, μάθαινε γι' αυτόν. Οι ηλίθιοι ηλίθιο τον αποκαλούνε, και οι βρωμεροί τον λένε βρωμερό. Αυτός είναι ενάντια στη βρωμιά και την ηλιθιότητα. Οι εκμεταλλευτές έγκλημα τον ονοματίζουν. Αλλά εμείς ξέρουμε: Είναι το τέλος κάθε εγκλήματος. Δεν είναι παραφροσύνη, μα Το τέλος της παραφροσύνης. Δεν είναι χάος Μα η τάξη. Είναι το απλό Που είναι δύσκολο να γίνει.
 • οι δικαστές

  Να οι κύριοι δικαστές τους λέμε οι καταπιεστές πως δίκαιο είναι τον λαό τι συμφέρει μα αυτοί δεν ξέρουν ποιο είναι αυτό κι έτσι δικάζουν στο σωρό μέχρι να βάλουν το λαό ολόκληρο στο χέρι
 • ———–

  Εχουνε νομικά βιβλία και διατάγματα Εχουνε φυλακές και οχυρώσεις Εχουνε δεσμοφύλακες και δικαστές Που παίρνουνε πολλά λεφτά κι έτοιμοι για όλα είναι. Μπ. Μπρεχτ
 • ———————

  "Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ο Χίτλερ φυλάκιζε ομοφυλόφιλους δεν αντέδρασα γιατί δεν ήμουν ομοφυλόφιλος Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός. Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου"
 • ========================

  Λες: Πολύ καιρό αγωνίστηκες. Δεν μπορείς άλλο πια ν’ αγωνιστείς. Άκου λοιπόν: Είτε φταις είτε όχι: Σαν δε μπορείς άλλο να παλέψεις, θα πεθάνεις. Λες: Πολύ καιρό έλπιζες. Δεν μπορείς άλλο πια να ελπίσεις. Έλπιζες τi; Πως ο αγώνας θαν’ εύκολος; Δεν είν’ έτσι. Η θέση μας είναι χειρότερη απ’ όσο νόμιζες. Είναι τέτοια που: Αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο Δεν έχουμε ελπίδα. Αν δεν κάνουμε αυτό που κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει Θα χαθούμε. Οι εχθροί μας περιμένουν να κουραστούμε. Όταν ο αγώνας είναι στην πιο σκληρή καμπή του. Οι αγωνιστές έχουν την πιο μεγάλη κούραση. Οι κουρασμένοι, χάνουν τη μάχη.
 • Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους

  Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούν ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. Ο λόγος; έχουνε κιόλας φάει. Αν δε νοιαστούν οι ταπεινοί γι' αυτό που είναι ταπεινό ποτέ δεν θα υψωθούν. Αυτοί που αρπάνε το φαϊ απ’ το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θά 'ρθουν.
 • che

  Πιστεύω στην ένοπλη πάλη σαν μοναδική λύση για τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους και είμαι συνεπής με τις πεποιθήσεις μου. Πολλοί θα με πουν τυχοδιώκτη και είμαι, μόνο που είμαι άλλου είδους τυχοδιώκτης, ένας από εκείνους που προβάλλουν τα στήθη τους για να αποδείξουν τις αλήθειες τους.

 • Αξίζει για ένα όνειρο να ζεις, κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει
 • pablo neruda

  όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει. όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές. όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή. όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει. Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής. Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.

 • από το Canto general

  Μπορεί να κόψουν όλα τα λουλούδια, αλλά δεν θα γίνουν ποτέ αφέντες της Άνοιξης
 • κ. καβάφης

  Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
 • κωστής παλαμάς

  Και τους τρέμουνε των κάμπων οι κιοτήδες και μ’ ονόματα τους κράζουν πονηρά κλέφτες κι απελάτες και προδότες. Τους μισούν οι βασιλιάδες κι όλοι οι τύραννοι κι είναι μέσα στους σκυφτούς τα παλληκάρια κι είναι μες στους κοιμισμένους οι στρατιώτες…” Κ . Παλαμάς στο Δωδεκάλογο του Γύφτου.
 • διαμοιρασμός του blog

  Bookmark and Share
 • διαχείριση

 • on line επισκέπτες

 • ημερολόγιο άρθρων

  Ιουλίου 2015
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιον.   Αυγ. »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Εγγραφή

 • Advertisements

Το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ Β. Καλαματιανός τάσσεται υπέρ του «ΟΧΙ»

Posted by redship στο 3 Ιουλίου , 2015


grothies725Το πραγματικό νόημα του «ΟΧΙ»

Βασίλης Καλαματιανός

Ας μη χαρίσουμε το ποσοστό του ΟΧΙ στον Τσίπρα και την κυβέρνησή του, γιατί δεν τους ανήκει. Όσοι είναι με την Ε.Ε., όπως ο Τσίπρας – Καμμένος – Χ.Α. δεν μπορεί να διεκδικούν το «ΟΧΙ στην Ε.Ε.».

Αυτές τις κρίσιμες ημέρες και ώρες δημιουργούνται σ’ όλους τους Έλληνες ερωτήματα, σκέψεις, πώς φτάσαμε εδώ, ποιοι ευθύνονται, τι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα. Οι απαντήσεις ποικίλλουν ανάλογα με την οικονομική θέση, την πολιτική-κομματική τοποθέτηση και την ιδεολογία του καθενός. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό.

Κατά τη δική μου, αντικειμενική θεωρώ, άποψη υπήρξαν σταθμοί, ενέργειες και χειρισμοί από τις κυβερνήσεις της χώρας που σηματοδότησαν τις σημερινές εξελίξεις. Η ένταξη και σύνδεση με την ΕΟΚ, το Μάαστριχτ, η ένταξη στην ΟΝΕ έγιναν για πολιτικούς λόγους (θωράκιση του καπιταλιστικού κοινωνικού συστήματος), αγνοώντας ή ανταλλάσσοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Εκεί βρίσκονται οι βασικοί λόγοι καταστροφής βιομηχανικών κλάδων και της αγροτικής οικονομίας, του 1,5 εκατ. ανέργων.

Για όλα αυτά, το ΚΚΕ και η Κομμουνιστική Αριστερά αντιτάχθηκαν, ενημέρωσαν, κινητοποιήθηκαν, καταδίκασαν, προειδοποίησαν. Αυτές οι εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις κατασυκοφαντήθηκαν, αγνοήθηκαν. Προστέθηκαν, ταυτόχρονα, επιπλέον μέτρα και πολιτικές με διορισμούς και προστασίες συντεχνιών απ’ όλες τις κυβερνήσεις και ταυτόχρονα καλλιεργήθηκα η αντίληψη του ατομικού βολέματος, της κομπίνας, του εύκολου κέρδους.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες δημιουργήθηκε εφησυχασμός, αντίληψη μόνιμης ευημερίας, ενώ μεγάλωνε η οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση, η παραγωγική αποδιοργάνωση της χώρας. Όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι δυσκολίες αντιμετώπισης ήταν περισσότερες από άλλες χώρες. Επιπρόσθετα, οι ηγεσίες των κυβερνητικών κομμάτων ενδιαφέρονταν περισσότερο για εκλογική πελατεία παρά για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων και της κρίσης.

Ποιος δεν θυμάται τις παρεμβάσεις του Γ. Α. Παπανδρέου να μην μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ κι ας μειωθούν οι επικουρικές και κάτω των 200 ευρώ ή άλλων για δικηγόρους και δικαστικούς. Αλλά και η σημερινή κυβέρνηση μπήκε στο χορό. Έκαναν τις καθαρίστριες κυβερνητικό μηχανισμό προπαγάνδας και ταυτόχρονα ντεκόρ: δεξιώσεις επί δεξιώσεων, κάμερες, τηλεοράσεις και παρέλαση κυβερνητικών παραγόντων.

Ο λαός μας καταδίκασε τα μνημόνια, την τρόικα, τις πολιτικές των κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ διά της απαξίωσης όχι μαχητικά, μαζικά, αποφασιστικά όπως απαιτούσαν οι συνθήκες. Γι’ αυτό ευθύνονται πολλά. Και οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και όσοι απαξίωσαν το κίνημα της πλατείας, της «πατάτας» κ.λπ. αντί να μπουν σ’ αυτά και να επιδράσουν στην οργάνωση και τον προσανατολισμό τους. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της πλήρους απαξίωσης των κυβερνητικών κομμάτων πρόβαλε ο νέος «Μεσσίας». Κατακεραυνώνοντας τους πάντες, έταξε τα πάντα. Ταυτόχρονα τον βόλευαν η παρουσία της τρόικας, τα κυβερνητικά μέτρα και η πρωθυπουργία Σαμαρά.

Στις 25 Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές μόνο με 36,5%, με ένα μέρος αυτού να οφείλεται σε αντίθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Στο διάστημα των 5 μηνών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. είδαμε τα πάντα. Αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις, κόκκινες γραμμές στα μπουφάν, λεονταρισμούς αλλά και υμνολόγια στην Ε.Ε. για τις δημοκρατικές παραδόσεις, την αλληλεγγύη, τις αλλαγές που έρχονται. Και τι δεν ακούσαμε. Για την ουσία των διαπραγματεύσεων, για συμφωνία, κυριάρχησε η δημιουργική ασάφεια, τα παχιά λόγια για πολιτική συμφωνία και το τρενάρισμα χρονικά, φτάνοντας στο τέλος, πιστεύοντας, όπως φαίνεται, στον εκβιασμό των Ευρωπαίων και μερίδας του κόμματός τους.

Όταν απέτυχαν οι εκβιασμοί, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προχώρησαν στο δημοψήφισμα με ένα ασαφές στην ουσία ερώτημα και όρκους πίστης στην Ε.Ε. για να εξασφαλίσουν ανοχή και πολύπλευρη υποστήριξη. Θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο μέτρησαν το μπόι τους λάθος ώρα. Ανεξάρτητα από αυτό, η ανεύθυνη πολιτική πρακτική Τσίπρα, οι κλειστές τράπεζες, έχουν δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στην προοπτική ανάπτυξης αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού κινήματος.

Τώρα η άρνηση των Ευρωπαίων να υποχωρήσουν, η λήξη της συμφωνίας και η σαφής τοποθέτησή τους υπέρ του «ναι» διαμορφώνουν άλλα χαρακτηριστικά στις εξελίξεις πέρα από τις προθέσεις Τσίπρα, κυβέρνησης και το τυπικό ερώτημα είναι μέσα ή έξω από την ΟΝΕ και την Ε.Ε. και αυτό καλείται να απαντήσει ο καθένας. Άλλωστε ο συντονισμός Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, άρχουσας τάξης, ο μερικός παραμερισμός Σαμαρά και η δημιουργία υπερκομματικής βιτρίνας του ΝΑΙ δεν άφηναν περιθώρια για άλλες εκτιμήσεις.

Θεωρώ υποχρέωση μου να υπογραμμίσω ότι υπερψήφιση του ΝΑΙ θα σημαίνει ιδεολογική και πολιτική ήττα των κομμουνιστικών, αριστερών και προοδευτικών ιδεών και δυνάμεων. Συνεπώς, πετροβόλημα από τα πεζοδρόμια και κραυγές από τα κεραμίδια, έξω από το πλαίσιο της κύριας αντιπαράθεσης, δεν προσφέρουν στο λαϊκό επαναστατικό κίνημα.

Ας μη χαρίσουμε το ποσοστό του ΟΧΙ στον Τσίπρα και την κυβέρνησή του, γιατί δεν τους ανήκει. Όσοι είναι με την Ε.Ε., όπως ο Τσίπρας – Καμμένος – Χ.Α. δεν μπορεί να διεκδικούν το «ΟΧΙ στην Ε.Ε.».

Δεν χωρά αμφιβολία ότι μετά τη Δευτέρα θα διαμορφώνεται άλλη κατάσταση στη χώρα, σε σχέση και με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Θα υπάρξουν πολιτικά γεγονότα και ανακατατάξεις. Αυτό επιβάλλει να αλλάξουν θέσεις, σκέψεις και πρακτικές σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Οι δυνάμεις που με απασχολούν θετικά θεωρώ ότι κατ’ αρχήν πρέπει να κινηθούν στη λογική του ενιαίου εργατικού κινήματος για την αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων του λαού. Ταυτόχρονα, τα γεγονότα και οι συζητήσεις για την Ε.Ε. δημιουργούν δυνατότητες αλλά και την ανάγκη ενός συντονισμού δράσης ενάντια στην εξάρτηση για αποδέσμευση από την ΟΝΕ και την Ε.Ε. Τώρα, για μονομερή διαγραφή του χρέους και οικονομική ανασυγκρότηση σε όφελος του λαού.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών 3.7.2015

Ο Βασίλης Καλαματιανός είναι μέλος του ΚΚΕ και πρώην μέλος του Π.Γ.

Advertisements

9 Σχόλια to “Το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ Β. Καλαματιανός τάσσεται υπέρ του «ΟΧΙ»”

 1. ilias said

  ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΖΕΙ Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ

  Μέσα σε λίγες ημέρες οι λέξεις άλλαξαν. Σημαίνουν άλλα απ’αυτά που ξέραμε τόσα χρόνια. Οι όροι, οι ιδεολογίες, τα οράματα, οι στόχοι αλλοιώθηκαν, παραμορφώθηκαν, μίκρυναν. Μίκρυναν τόσο ώστε να χωρέσουν. Δεν έχει σημασία που, απλώς πρέπει να χωρέσουν. Το ναι σε νέα μέτρα σημαίνει ναι στο ευρώ, την ευρωπαϊκή ένωση, την Ευρώπη (!!!). Το όχι σε συγκεκριμένα μέτρα (και το ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ σε άλλα, εξίσου δυσβάστακτα) μεταμορφώθηκε σε όχι στα μνημόνια, τη λιτότητα, τους εκβιασμούς, την ευρωπαϊκή ένωση, τον καπιταλισμό (!!!). Είναι τρομακτικό να το αντιλαμβάνεσαι, να το νιώθεις. Πιο τρομακτικό όμως είναι μην σε ακούει σχεδόν κανείς. Λες και οι υποστηρικτές του ναι και του όχι ξέρουν κάτι που εγώ (και άλλοι) δεν γνωρίζω. Λες και έχουν στα χέρια τους άλλα ερωτήματα από αυτά που εγώ (και άλλοι) είδα. Λες και δεν βλέπουν, δεν ακούν, δεν κατανοούν. Σκέφτομαι μήπως δεν καταλαβαίνω, δεν διαβάζω καλά, δεν ερμηνεύω.
  Θα επιμείνω, όχι για μένα, αλλά προς όφελος της λογικής. Πρώτη φορά το όχι είναι ναι. Πρώτη φορά η απόρριψη εκβιασμού μεταφράζεται σε αποδοχή ενός άλλου. Πρώτη φορά το όχι ντρέπεται τόσο πολύ για τη σημασία του, το παρελθόν του, το συμβολισμό του, το μεγαλείο του. ΟΧΙ λοιπόν. Όχι σε όσους με εκβιάζουν να πω ναι ή όχι στο δικό τους ΠΕΛΩΡΙΟ ναι. Όχι σε όσους με καλούν να πάρω θέση για το ποια μέτρα και μνημόνια είναι καλύτερα. Αυτήν την απόφαση τους τη χαρίζω. Το δικό μου (μας) όχι ήξερα πάντα ότι είναι καθαρό, κρυστάλλινο, ανόθευτο. Ακριβώς έτσι σκέφτομαι να το διατηρήσω. Ας μην αφήσουμε την ομορφιά του όχι να τη σκυλεύσουν.

  ΥΓ: ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΤΟΣΑ ΝΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΝΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΤΟΣΑ ΝΑΙ, ΠΟΥ ΤΑ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ.

 2. ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ «ΟΧΙ» δεν είναι αυτό που δια χειρός έστω και μέλους τού ΚΚΕ δημοσιεύει η εφημερίδα των συντακτών τού ΣΥΡΙΖΑ.
  Διότι αν ήταν αυτό, απλά δεν θα το δημοσίευε…
  ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ «ΟΧΙ» είναι αυτό που λέει ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΦΑΞΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!!! ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΣΑΣ, ΚΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟΝ ΑΚΥΡΩΝΩ ΚΑΙ ΟΡΜΑΩ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΓΑΛΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ!!!
  Τώρα, το να με καλεί ένα μέλος τού ΚΚΕ, να γίνω ραγιάς, αν μη τι άλλο προσβάλλει αυτόν και μόνο αυτόν.
  ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ «ΟΧΙ» επομένως, είναι να πεις ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ που σου αμπαλάρει σε ιλουστρασιόν χαρτί ως τάχα αξιοπρέπεια το κάλπικο «όχι» που προτείνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και το κάλπικο «ναι» που σου μοστράρουν αμπαλαρισμένο σε ιλουστρασιόν χαρτί οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ και συγνώμη αν ξέχασα και κανέναν.
  ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ «ΟΧΙ» συνεπώς, είναι η πρόταση του ΚΚΕ!!! Η ακύρωση των ορέξεων των ντόπιων και μη, εκμεταλλευτών μας, να εξασφαλίσουν μ’ ένα κάλπικο όχι ή ένα κάλπικο ναι, την υπογραφή μας στην καταδίκη των παιδιών μας.
  Άρα ουδόλως είναι το πραγματικό όχι, αυτό που μας προτείνει να στηρίξουμε ο όποιος Καλαματιανός, μέλος ή όχι του ΚΚΕ.

  Καλή Γκέλμπεση – συγγραφέας

 3. faros said

  Όσοι θέλουν να εθελοτυφλούν … δικαίωμά τους !

  Όμως η αλήθεια είναι μία:

  Το «ναι» είναι ναι στο μεγάλο κεφάλαιο, στην αστική τάξη, στον καπιταλισμό, τελικά στα μνημόνια και την καταστροφή της χώρας.

  Το «όχι» του Τσίπρα, είναι στην ουσία «ναι» στον Τσίπρα (στην ουσία «ναι» στα προηγούμενα, μέσω άλλου δρόμου) – τίποτα άλλο !

  Τη Δευτέρα, εδώ θα είμαστε, να τα ξαναλέμε …

 4. Ανώνυμος said

  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ «ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ» ΤΟΥ ΚΚΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΚΥΡΟ.

  ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

  ΘΕΡΣΙΤΗΣ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

  • Κάνεις λάθος ΘΕΡΣΙΤΗ και δεν θα μπω στον κόπο να σου κάνω επεξηγήσεις επί τού τραγικού σου λάθους, διότι δεν χρειάζεται. Τα ξέρεις όλα σε σχέση με την πρόταση του ΚΚΕ, πώς και σε τι οφελεί, άσχετα αν εσύ διαφωνείς επειδή συμφωνείς να σκύψουμε χαμηλότερα την πλάτη για να μας φορτώσουν ευκολότερα ένα άκομη μνημόνιο, το τρίτο και φαρμακερό…
   Συγνώμη, αλλά δεν μου αφήνεις περιθώριο να σκεφτώ διαφορετικά.
   Άλλωστε δεν ξέρω καν ποιος είσαι, κι επομένως απ’ την στάση σου σ’ αυτήν τη φάση, κρίνω και πώς θα σε αντιμετωπίσω, πολιτικά πάντα και όχι προσωπικά.

   Καλή Γκέλμπεση – συγγραφέας

   • Ανώνυμος said

    ΜΗΝ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ.

    ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΟΤΙ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΑΚΥΡΟ ΧΑΡΤΑΚΙ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

    ΕΧΩ ΣΚΥΨΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΗ.

    ΤΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΜΩΡΕ; ΤΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ; ΞΕΚΟΙΛΛΑ ΛΙΓΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ. ΟΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΜΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΝΜΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ.

    ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΤΩΡΑ ΕΣΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΠΙΔΗ ΒΑΖΕΙΣ ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΘΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΕΙΣΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΝΑ «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ» ΠΟΛΛΟΥΣ.

    ΒΕΒΑΙΑ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΧΙ.

    ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ.

    «ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΙΑ ΑΣ ΜΗΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ Σ’ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΜΕ» ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟ;

    ΜΠΑ ΤΙ ΝΑ ΛΕΕΙ.

    ΟΣΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ. ΓΙΑ ΣΕΝΑ. ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΣΕ ΞΕΡΩ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 5. @ ΘΕΡΣΙΤΗΣ

  Ευτυχώς που το σχόλιό μου δεν ήταν προφορικό. Άρα, ξαναδιάβασέ το, γιατί προδότη δεν σε είπα, μήτε κι εχρθό.
  Επιπλέον σού διευκρινίζω ότι η τοποθέτηση και αντιμετώπισή μου απέναντι σ’ εσένα και τον όποιον, είναι πολιτική και όχι προσωπική.
  Άρα, άκυρα αυτά για τα οποία με κατηγορείς. Τόσο άκυρα, όσο και το ψηφοδέλτιο που θα ρίξω στην αυριανή κάλπη-παγίδα.

  Καλή Γκέλμπεση -συγγραφέας

  • Ανώνυμος said

   TO ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΙΔΙΑ.

   ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΠΑΛΙ ΚΚΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΧΙ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ. ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

   ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ.

   αν εσύ διαφωνείς επειδή συμφωνείς να σκύψουμε χαμηλότερα την πλάτη για να μας φορτώσουν ευκολότερα ένα άκομη μνημόνιο, το τρίτο και φαρμακερό…

   ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΑΛΛΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΝΑΝΤΙΑ ΑΚΥΡΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ ΣΑΝ ΤΟ «ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ» ΠΟΥ ΕΒΑΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΑΚΥΡΑ.

   ΘΕΡΣΙΤΗΣ

   ΓΕΙΑ ΣΑΣ

   • Πρώτον δεν με λένε Νάντια και το ξέρεις διότι παραπάνω υπάρχει η τζίφρα μου. Σαν χιούμορ όμως, δέχομαι να με «βαφτίσεις» όπως θες.

    Δεύτερον, δεν έχω τώρα χρόνο να σχολιάσω τα όσα μού αποδίδεις γιατί πρέπει να γυρίσω στο πόστο μου να δίνω τα ψηφοδέλτια τού ΚΚΕ στους ψηφοφόρους.

    Τρίτον, «ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΑΠ’ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».

    Γι’ αυτό σε διαβεβαιώ, πως αν ήσουν πλουτοκράτης, τότε θα είχες απόλυτο δίκιο να ισχυρίζεσαι πως σε θεωρώ εχρθό μου. Θανάσιμο εχθρό μου!

    Γεια σου ΘΕΡΣΙΤΗ και τα ξαναλέμε όταν τελειώσει ο …γάμος κι αδειάσουν τα τραπέζια ακόμη κι απ’ τα ψίχουλα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: