καράβι κόκκινο

τα μαύρα τα μαλλιά μας και αν ασπρίσαν δεν μας τρομάζει η βαρυχειμωνιά

 • Ε, το λοιπόν, ο,τι και να είναι τ’ άστρα, εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω. Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει. Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε

 • Γιάννης Ρίτσος

  Να με θυμόσαστε - είπε. Χιλιάδες χιλιόμετρα περπάτησα χωρίς ψωμί, χωρίς νερό, πάνω σε πέτρες κι αγκάθια, για να φέρω ψωμί και νερό και τριαντάφυλλα. την ομορφιά ποτές μου δεν την πρόδωσα. Όλο το βιος μου το μοίρασα δίκαια. Μερτικό εγώ δεν κράτησα. Πάμπτωχος. Μ' ένα κρινάκι του αγρού τις πιο άγριες νύχτες μας φώτισα. Να με θυμάστε.

 • κώστας βάρναλης

  Δε λυπάμαι τα γηρατειά που φεύγουν - τα μωράκια που έρχονται άθελά τους να ζήσουν σκλάβοι, να πεθάνουν σκλάβοι, σ' έναν κόσμο ελεύθερων αφεντάδων. Θα τους μαθαίνουν: η σκλαβιά τους χρέος εθνικόν και σοφία του Πανάγαθου!... Πότε θ' αναστηθούν οι σκοτωμένοι; ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗΣ 20.10.1973

 • ------------------------------- Την πόρτα αν δεν ανοίγει, τη σπαν, σας είπα. Τι στέκεστε, τι γέρνετε σκυφτοί; Λαέ σκλάβε, δειλέ, ανανιώσου, χτύπα! Και κέρδισε μονάχος το ψωμί -------------------------------- -------------------------------- ''Aν το δίκιο θες, καλέ μου, με το δίκιο του πολέμου θα το βρής. Όπου ποθεί λευτεριά, παίρνει σπαθί''
 • κομαντάντε Μάρκος

 • «Ο Μάρκος είναι γκέι στο Σαν Φρανσίσκο, μαύρος στη Νότια Αφρική, ασιάτης στην Ευρώπη, αναρχικός στην Ισπανία, Παλαιστίνιος στο Ισραήλ, γύφτος στην Πολωνία, ειρηνιστής στη Βοσνία, Εβραίος στη Γερμανία, μια γυναίκα μόνη στο Μετρό τα ξημερώματα, με άλλα λόγια ο Κομαντάτε Μάρκος είμαστε εμείς, το πρόσωπο του κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου πάνω στον πλανήτη»
 • μπερτολντ μπρεχτ

  Δεν είμαι άδικος, μα ούτε και τολμηρός και να που σήμερα μου δείξανε τον κόσμο τους μόνο το ματωμένο δάκτυλό τους είδα μπρος και είπα ευθύς: “μ’αρέσει ο νόμος τους” Τον κόσμο αντίκρυσα μέσ’απ’ τα ρόπαλά τους Στάθηκα κι είδα, ολημερίς με προσοχή. Είδα χασάπηδες που ήταν ξεφτέρια στη δουλειά τους. και σαν με ρώτησαν “σε διασκεδάζει;” είπα “πολύ”! Κι από την ώρα εκείνη, λέω “ναι” σε όλα, κάλλιο δειλός, παρά νεκρός να μείνω. Για να μη με τυλίξουνε σε καμιά κόλλα, ό,τι κανένας δεν εγκρίνει το εγκρίνω Φονιάδες είδα, κι είδα πλήθος θύματα, μου λείπει θάρρος, μα όχι και συμπόνια Και φώναξα, βλέποντας τόσα μνήματα: “καλά τους κάνουν -για του έθνους την ομόνοια!” Να φτάνουν είδα δολοφόνων στρατιές κι ήθελα να φωνάξω “σταματήστε!” Μα ξέροντας πως κρυφοκοίταζε ο χαφιές, μ’άκουσα να φωνάζω: “Ζήτω!Προχωρήστε!” Δε μου αρέσει η φτήνια και η κακομοιριά Γι’αυτό κι έχει στερέψει η έμπνευσή μου. Αλλά στου βρώμικού σας κόσμου τη βρωμιά ταιριάζει, βέβαια-το ξέρω-κι η έγκρισή μου

 • Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας

  Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να ' ναι : γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί Θα μοιραστεί την ήττα . Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει : γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί .
 • εγκώμιο στον κομμουνισμό – μπέρτολτ μπρέχτ

  Είναι λογικός, καθένας τον καταλαβαίνει. Ειν' εύκολος. Μια και δεν είσαι εκμεταλλευτής, μπορείς να τον συλλάβεις. Είναι καλός για σένα, μάθαινε γι' αυτόν. Οι ηλίθιοι ηλίθιο τον αποκαλούνε, και οι βρωμεροί τον λένε βρωμερό. Αυτός είναι ενάντια στη βρωμιά και την ηλιθιότητα. Οι εκμεταλλευτές έγκλημα τον ονοματίζουν. Αλλά εμείς ξέρουμε: Είναι το τέλος κάθε εγκλήματος. Δεν είναι παραφροσύνη, μα Το τέλος της παραφροσύνης. Δεν είναι χάος Μα η τάξη. Είναι το απλό Που είναι δύσκολο να γίνει.
 • οι δικαστές

  Να οι κύριοι δικαστές τους λέμε οι καταπιεστές πως δίκαιο είναι τον λαό τι συμφέρει μα αυτοί δεν ξέρουν ποιο είναι αυτό κι έτσι δικάζουν στο σωρό μέχρι να βάλουν το λαό ολόκληρο στο χέρι
 • ———–

  Εχουνε νομικά βιβλία και διατάγματα Εχουνε φυλακές και οχυρώσεις Εχουνε δεσμοφύλακες και δικαστές Που παίρνουνε πολλά λεφτά κι έτοιμοι για όλα είναι. Μπ. Μπρεχτ
 • ———————

  "Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ο Χίτλερ φυλάκιζε ομοφυλόφιλους δεν αντέδρασα γιατί δεν ήμουν ομοφυλόφιλος Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός. Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου"
 • ========================

  Λες: Πολύ καιρό αγωνίστηκες. Δεν μπορείς άλλο πια ν’ αγωνιστείς. Άκου λοιπόν: Είτε φταις είτε όχι: Σαν δε μπορείς άλλο να παλέψεις, θα πεθάνεις. Λες: Πολύ καιρό έλπιζες. Δεν μπορείς άλλο πια να ελπίσεις. Έλπιζες τi; Πως ο αγώνας θαν’ εύκολος; Δεν είν’ έτσι. Η θέση μας είναι χειρότερη απ’ όσο νόμιζες. Είναι τέτοια που: Αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο Δεν έχουμε ελπίδα. Αν δεν κάνουμε αυτό που κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει Θα χαθούμε. Οι εχθροί μας περιμένουν να κουραστούμε. Όταν ο αγώνας είναι στην πιο σκληρή καμπή του. Οι αγωνιστές έχουν την πιο μεγάλη κούραση. Οι κουρασμένοι, χάνουν τη μάχη.
 • Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους

  Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούν ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. Ο λόγος; έχουνε κιόλας φάει. Αν δε νοιαστούν οι ταπεινοί γι' αυτό που είναι ταπεινό ποτέ δεν θα υψωθούν. Αυτοί που αρπάνε το φαϊ απ’ το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θά 'ρθουν.
 • che

  Πιστεύω στην ένοπλη πάλη σαν μοναδική λύση για τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους και είμαι συνεπής με τις πεποιθήσεις μου. Πολλοί θα με πουν τυχοδιώκτη και είμαι, μόνο που είμαι άλλου είδους τυχοδιώκτης, ένας από εκείνους που προβάλλουν τα στήθη τους για να αποδείξουν τις αλήθειες τους.

 • Αξίζει για ένα όνειρο να ζεις, κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει
 • pablo neruda

  όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει. όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές. όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή. όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει. Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής. Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.

 • από το Canto general

  Μπορεί να κόψουν όλα τα λουλούδια, αλλά δεν θα γίνουν ποτέ αφέντες της Άνοιξης
 • κ. καβάφης

  Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
 • κωστής παλαμάς

  Και τους τρέμουνε των κάμπων οι κιοτήδες και μ’ ονόματα τους κράζουν πονηρά κλέφτες κι απελάτες και προδότες. Τους μισούν οι βασιλιάδες κι όλοι οι τύραννοι κι είναι μέσα στους σκυφτούς τα παλληκάρια κι είναι μες στους κοιμισμένους οι στρατιώτες…” Κ . Παλαμάς στο Δωδεκάλογο του Γύφτου.
 • διαμοιρασμός του blog

  Bookmark and Share
 • διαχείριση

 • on line επισκέπτες

 • ημερολόγιο άρθρων

  Σεπτεμβρίου 2012
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Αυγ.   Οκτ. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Εγγραφή

 • Advertisements

Ανοίγει αυλαία σήμερα στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»

Posted by redship στο 6 Σεπτεμβρίου , 2012


Ξεκινούν σήμερα οι  τριήμερες εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και θα κορυφωθούν το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη με πολιτική ομιλία, που θα γίνει στις 9.30 μ.μ. από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, στην καρδιά των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, που έχει μεταμορφωθεί σε μια μεγάλη νεανική κόκκινη πολιτεία, θα χτυπά δυνατά για τρεις μέρες η καρδιά της νέας γενιάς που δε συμβιβάζεται με το σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της χρεοκοπίας του λαού.

Στη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων οι μαθητές, οι σπουδαστές και οι νέοι εργαζόμενοι, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας, θα μπορούν να παρακολουθήσουν αφιερώματα, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις.

Επίσης, στις τρεις σκηνές (Κεντρική, Λαϊκή, Μαθητική) θα γίνουν συναυλίες με τους: Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Δ. Τσακνή – Ν. Ζιώγαλα – Γ. Μηλιώκα, Χρ. Θηβαίο – Μ. Πασχαλίδη, «ΜΠΛΕ» – Λ. Παπαδόπουλο, Β. Κορακάκη, «Χειμερινούς Κολυμβητές», Αγάθωνα, «ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ», Ν. Κατσίκα, Λ. Καλημέρη – Σ. Νάτσιου, Β. Κασούρα, Μ. Φριτζήλα – Δ. Μυστακίδη, «Dos Noches», «Nothing & Everything», Γ. Αετόπουλο, Σ. Αβραμίδου, «Τρίφωνο», Φ. Θεοδωρίδη – Ν. Γιακουμάκου, «Magic de Spell», «Canvas Dreams», «Falcons», «Dice Rollers», Α.Ν., «Rewind», «BLUES WIRE», «KOZA MOSTRA», το συγκρότημα της ΚΝΕ και τους Κ. Πετανίδη και Τ. Πετρόπουλο (ποντιακά).

Μαθητική Σκηνή
 

Για πρώτη φορά, φέτος, θα λειτουργεί στο χώρο Μαθητική Σκηνή. Πρόκειται για ένα χώρο μέσα στον οποίο φιλοξενούνται οι θεματικές ενότητες «Μαθητών», «Αθλητισμού», «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις – όχι σε όλα τα ναρκωτικά», αλλά και περίπτερο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Ο χώρος δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους μαθητές, για να υποδεχθεί μαθητές. Μαθητές που για πρώτη φορά συναντήθηκαν με την ΚΝΕ στους αγώνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και σε εκδηλώσεις της ΚΝΕ για τον αθλητισμό, κ.λπ., συμμετείχαν εθελοντικά στο στήσιμο και την προετοιμασία του Φεστιβάλ, δουλεύοντας πλάι στα μέλη της ΚΝΕ.

Ενδεικτική της στοχευμένης δουλειάς που έγινε μέσα στον Αύγουστο, από τις μαθητικές Οργανώσεις, είναι η πραγματοποίηση Τουρνουά ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή 7 ομάδων από σχολεία των δυτικών συνοικιών, όπου αναδείχθηκε η σημασία του ερασιτεχνικού αθλητισμού και η ανάγκη υπεράσπισής του ως κοινωνικού δικαιώματος, αλλά και οι ιστορικοί περίπατοι και οι συσκέψεις που έγιναν στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου «Παύλου Μελά» με τη συμμετοχή αγωνιστών της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, για την ιστορική σημασία του χώρου, που λειτούργησε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης κουμμουνιστών και άλλων αγωνιστών.

Οι δραστηριότητες στο χώρο της Μαθητικής Σκηνής, σήμερα, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, είναι αφιερωμένες στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, τη μάστιγα που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει.

Η ΚΝΕ επιδιώκει να φέρει τους μαθητές σε επαφή με τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά, δίνει το βήμα σε φορείς και θεραπευτικές κοινότητες που μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. Ετσι, π.χ., συμμετέχουν με δικά τους σταντ το ΕΣΥΝ, το ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ και τα θεραπευτικά προγράμματα «ΙΘΑΚΗ», «ΙΑΝΟΣ», «ΑΡΓΩ».

 

Σήμερα, θα γίνει συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός, κέρδη και οι ουσίες του θανάτου», με ομιλητές την Ελσα Αβραμίδου, γιατρό και αθλήτρια καλαθοσφαίρισης, τον Αυγερινό Μαϊστρέλη, καθηγητή φυσικής αγωγής και τεχνικό σύμβουλο τζούντο στο ΓΣ «ΗΡΑΚΛΗΣ», και την Θεανώ Χατζούδη,καθηγήτρια φυσικής αγωγής, εργαζόμενη στο ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ. Μετά τη συζήτηση θα γίνει επίδειξη τζούντο.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων θα γίνει προβολή βίντεο και έχει στηθεί ένα κουίζ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα μπορούν να παίζουν οι μαθητές.

Αύριο, Παρασκευή, θα παρουσιασθεί η θεατρική παράσταση «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω» από θεατρική ομάδα μαθητών γυμνασίου από σχολεία των Αμπελοκήπων.

Επίσης, αύριο, θα παρουσιασθεί ένα παιγνίδι γνώσεων με ερωτήσεις σχετικές με την πολιτική επικαιρότητα, το περιεχόμενο των μαθημάτων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα προβολές βίντεο για τα ναρκωτικά καθώς και ένα ειδικό βίντεο με θέμα «ΠΑΕ και Αθλητικοί σύνδεσμοι: Ο ρόλος της Χρυσής Αυγής».

Εξηγώντας την απόφαση να λειτουργήσει φέτος Μαθητική Σκηνή, η Τατιάνα Μάτζιου, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σημείωσε: «Γίνεται αυτή η αλλαγή γιατί έχει μεγάλη σημασία για την ΚΝΕ, παιδιά που προέρχονται από εργατικές – λαϊκές οικογένειες, να γνωρίσουν αξίες της κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης από την πιο μικρή ηλικία, όπως της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης και του αγώνα κόντρα στις λογικές που καλλιεργούνται όπως της ατομικής λύσης και της ανταγωνιστικότητας.

Απευθυνόμαστε στα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών οικογενειών, τους καλούμε να έρθουν στο Φεστιβάλ, να μάθουν από πρώτο χέρι τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε καθώς το επόμενο διάστημα μαζί θα πρέπει να οργανώσουμε την πάλη για τα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων, βάζοντας στο στόχαστρο το μεγάλο κεφάλαιο και τους υπηρέτες του.

Με το άνοιγμα των σχολείων, οι μαθητές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα άδεια ταμεία των σχολικών επιτροπών που έχουν την ευθύνη για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολείων, με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τη σχολική διαρροή καθώς πολλά παιδιά σκέφτονται να εγκαταλείψουν το σχολείο για να συμπληρώσουν το οικογενειακό εισόδημα, αλλά και με ακόμη πιο έντονο το πρόβλημα του

Ένα Σχόλιο to “Ανοίγει αυλαία σήμερα στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»”

 1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: