καράβι κόκκινο

τα μαύρα τα μαλλιά μας και αν ασπρίσαν δεν μας τρομάζει η βαρυχειμωνιά

 • Ε, το λοιπόν, ο,τι και να είναι τ’ άστρα, εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω. Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει. Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε

 • Γιάννης Ρίτσος

  Να με θυμόσαστε - είπε. Χιλιάδες χιλιόμετρα περπάτησα χωρίς ψωμί, χωρίς νερό, πάνω σε πέτρες κι αγκάθια, για να φέρω ψωμί και νερό και τριαντάφυλλα. την ομορφιά ποτές μου δεν την πρόδωσα. Όλο το βιος μου το μοίρασα δίκαια. Μερτικό εγώ δεν κράτησα. Πάμπτωχος. Μ' ένα κρινάκι του αγρού τις πιο άγριες νύχτες μας φώτισα. Να με θυμάστε.

 • κώστας βάρναλης

  Δε λυπάμαι τα γηρατειά που φεύγουν - τα μωράκια που έρχονται άθελά τους να ζήσουν σκλάβοι, να πεθάνουν σκλάβοι, σ' έναν κόσμο ελεύθερων αφεντάδων. Θα τους μαθαίνουν: η σκλαβιά τους χρέος εθνικόν και σοφία του Πανάγαθου!... Πότε θ' αναστηθούν οι σκοτωμένοι; ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗΣ 20.10.1973

 • ------------------------------- Την πόρτα αν δεν ανοίγει, τη σπαν, σας είπα. Τι στέκεστε, τι γέρνετε σκυφτοί; Λαέ σκλάβε, δειλέ, ανανιώσου, χτύπα! Και κέρδισε μονάχος το ψωμί -------------------------------- -------------------------------- ''Aν το δίκιο θες, καλέ μου, με το δίκιο του πολέμου θα το βρής. Όπου ποθεί λευτεριά, παίρνει σπαθί''
 • κομαντάντε Μάρκος

 • «Ο Μάρκος είναι γκέι στο Σαν Φρανσίσκο, μαύρος στη Νότια Αφρική, ασιάτης στην Ευρώπη, αναρχικός στην Ισπανία, Παλαιστίνιος στο Ισραήλ, γύφτος στην Πολωνία, ειρηνιστής στη Βοσνία, Εβραίος στη Γερμανία, μια γυναίκα μόνη στο Μετρό τα ξημερώματα, με άλλα λόγια ο Κομαντάτε Μάρκος είμαστε εμείς, το πρόσωπο του κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου πάνω στον πλανήτη»
 • μπερτολντ μπρεχτ

  Δεν είμαι άδικος, μα ούτε και τολμηρός και να που σήμερα μου δείξανε τον κόσμο τους μόνο το ματωμένο δάκτυλό τους είδα μπρος και είπα ευθύς: “μ’αρέσει ο νόμος τους” Τον κόσμο αντίκρυσα μέσ’απ’ τα ρόπαλά τους Στάθηκα κι είδα, ολημερίς με προσοχή. Είδα χασάπηδες που ήταν ξεφτέρια στη δουλειά τους. και σαν με ρώτησαν “σε διασκεδάζει;” είπα “πολύ”! Κι από την ώρα εκείνη, λέω “ναι” σε όλα, κάλλιο δειλός, παρά νεκρός να μείνω. Για να μη με τυλίξουνε σε καμιά κόλλα, ό,τι κανένας δεν εγκρίνει το εγκρίνω Φονιάδες είδα, κι είδα πλήθος θύματα, μου λείπει θάρρος, μα όχι και συμπόνια Και φώναξα, βλέποντας τόσα μνήματα: “καλά τους κάνουν -για του έθνους την ομόνοια!” Να φτάνουν είδα δολοφόνων στρατιές κι ήθελα να φωνάξω “σταματήστε!” Μα ξέροντας πως κρυφοκοίταζε ο χαφιές, μ’άκουσα να φωνάζω: “Ζήτω!Προχωρήστε!” Δε μου αρέσει η φτήνια και η κακομοιριά Γι’αυτό κι έχει στερέψει η έμπνευσή μου. Αλλά στου βρώμικού σας κόσμου τη βρωμιά ταιριάζει, βέβαια-το ξέρω-κι η έγκρισή μου

 • Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας

  Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να ' ναι : γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί Θα μοιραστεί την ήττα . Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει : γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί .
 • εγκώμιο στον κομμουνισμό – μπέρτολτ μπρέχτ

  Είναι λογικός, καθένας τον καταλαβαίνει. Ειν' εύκολος. Μια και δεν είσαι εκμεταλλευτής, μπορείς να τον συλλάβεις. Είναι καλός για σένα, μάθαινε γι' αυτόν. Οι ηλίθιοι ηλίθιο τον αποκαλούνε, και οι βρωμεροί τον λένε βρωμερό. Αυτός είναι ενάντια στη βρωμιά και την ηλιθιότητα. Οι εκμεταλλευτές έγκλημα τον ονοματίζουν. Αλλά εμείς ξέρουμε: Είναι το τέλος κάθε εγκλήματος. Δεν είναι παραφροσύνη, μα Το τέλος της παραφροσύνης. Δεν είναι χάος Μα η τάξη. Είναι το απλό Που είναι δύσκολο να γίνει.
 • οι δικαστές

  Να οι κύριοι δικαστές τους λέμε οι καταπιεστές πως δίκαιο είναι τον λαό τι συμφέρει μα αυτοί δεν ξέρουν ποιο είναι αυτό κι έτσι δικάζουν στο σωρό μέχρι να βάλουν το λαό ολόκληρο στο χέρι
 • ———–

  Εχουνε νομικά βιβλία και διατάγματα Εχουνε φυλακές και οχυρώσεις Εχουνε δεσμοφύλακες και δικαστές Που παίρνουνε πολλά λεφτά κι έτοιμοι για όλα είναι. Μπ. Μπρεχτ
 • ———————

  "Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ο Χίτλερ φυλάκιζε ομοφυλόφιλους δεν αντέδρασα γιατί δεν ήμουν ομοφυλόφιλος Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός. Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου"
 • ========================

  Λες: Πολύ καιρό αγωνίστηκες. Δεν μπορείς άλλο πια ν’ αγωνιστείς. Άκου λοιπόν: Είτε φταις είτε όχι: Σαν δε μπορείς άλλο να παλέψεις, θα πεθάνεις. Λες: Πολύ καιρό έλπιζες. Δεν μπορείς άλλο πια να ελπίσεις. Έλπιζες τi; Πως ο αγώνας θαν’ εύκολος; Δεν είν’ έτσι. Η θέση μας είναι χειρότερη απ’ όσο νόμιζες. Είναι τέτοια που: Αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο Δεν έχουμε ελπίδα. Αν δεν κάνουμε αυτό που κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει Θα χαθούμε. Οι εχθροί μας περιμένουν να κουραστούμε. Όταν ο αγώνας είναι στην πιο σκληρή καμπή του. Οι αγωνιστές έχουν την πιο μεγάλη κούραση. Οι κουρασμένοι, χάνουν τη μάχη.
 • Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους

  Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούν ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. Ο λόγος; έχουνε κιόλας φάει. Αν δε νοιαστούν οι ταπεινοί γι' αυτό που είναι ταπεινό ποτέ δεν θα υψωθούν. Αυτοί που αρπάνε το φαϊ απ’ το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θά 'ρθουν.
 • che

  Πιστεύω στην ένοπλη πάλη σαν μοναδική λύση για τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους και είμαι συνεπής με τις πεποιθήσεις μου. Πολλοί θα με πουν τυχοδιώκτη και είμαι, μόνο που είμαι άλλου είδους τυχοδιώκτης, ένας από εκείνους που προβάλλουν τα στήθη τους για να αποδείξουν τις αλήθειες τους.

 • Αξίζει για ένα όνειρο να ζεις, κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει
 • pablo neruda

  όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει. όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές. όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή. όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει. Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής. Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.

 • από το Canto general

  Μπορεί να κόψουν όλα τα λουλούδια, αλλά δεν θα γίνουν ποτέ αφέντες της Άνοιξης
 • κ. καβάφης

  Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
 • κωστής παλαμάς

  Και τους τρέμουνε των κάμπων οι κιοτήδες και μ’ ονόματα τους κράζουν πονηρά κλέφτες κι απελάτες και προδότες. Τους μισούν οι βασιλιάδες κι όλοι οι τύραννοι κι είναι μέσα στους σκυφτούς τα παλληκάρια κι είναι μες στους κοιμισμένους οι στρατιώτες…” Κ . Παλαμάς στο Δωδεκάλογο του Γύφτου.
 • διαμοιρασμός του blog

  Bookmark and Share
 • διαχείριση

 • on line επισκέπτες

 • ημερολόγιο άρθρων

  Μαΐου 2012
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Εγγραφή

Μην τους κάνεις το χατίρι να αποδυναμώσουν το ΚΚΕ

Posted by redship στο 23 Μαΐου , 2012


Οι δύο νέοι πόλοι που διαμορφώνονται στο αστικό πολιτικό σύστημα είναι η κεντροδεξιά από τη μια, με τη ΝΔ να ξανασυσπειρώνει δυνάμεις από το χώρο τους, όπως π.χ. η Ντ. Μπακογιάννη, και την κεντροαριστερά, με την επιχείρηση αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας από την άλλη, με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο πόλοι, παρά τη φαινομενική όξυνση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης (και με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το ίδιο γινόταν), παρά τις επιμέρους διαφορές, έχουν στρατηγικά την ίδια ρότα. Υπέρ της ΕΕ, της ευρωζώνης και του ευρώ, ενώ όταν μιλούν για ανάπτυξη μιλούν για ανάπτυξη των επιχειρηματιών. Οποιος από τους δυο πόλους κι αν κάνει κυβέρνηση, την άλλη μέρα θα βρεθεί να διαχειρίζεται την αντιλαϊκή πολιτική, θα βρεθεί σε μια κυβέρνηση δεμένη με τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων. Και οι δύο μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών, αλλά η ΕΕ λέει ότι… «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Αυτές οι «δεσμεύσεις», που απορρέουν από τη στρατηγική της ΕΕ, είτε οι «δεσμεύσεις» των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και του «κουρέματος» του χρέους (όλα πάνε πακέτο), είναι ντε φάκτο αντιλαϊκές, αντεργατικές, συμπιέζουν λαϊκά εισοδήματα, δικαιώματα και κατακτήσεις. Η ΝΔ, η κεντροδεξιά, είναι αναφανδόν με το ευρώ, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα εφαρμόσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης με το ευρώ, την ευρωζώνη και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Επομένως, αυτή την πραγματικότητα θα διαχειριστεί, το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για ανάπτυξη, την οποία στηρίζει.
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η ΕΕ, τα αστικά κόμματα, με δεδομένη την οικονομική κρίση, με δεδομένη την αναγκαιότητα να σταθεροποιηθεί το υπό διαμόρφωση αστικό πολιτικό σύστημα για να χειραγωγούν λαϊκές δυνάμεις και να προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική ενδιαφέρονται σφόδρα και επιδιώκουν τη συρρίκνωση και αποδυνάμωση του ΚΚΕ. Για μην έχει ο λαός αποκούμπι την επόμενη μέρα. Για να είναι αδύναμη η φωνή εκείνη που θα τους αποκαλύπτει, θα μπαίνει εμπόδιο, θα οργανώνει τη λαϊκή αντίσταση. Για να αποδυναμωθεί η δυνατότητα του ίδιου του λαού να τους αντιπαλεύει, να τους εμποδίζει στην… τήρηση των δεσμεύσεών τους. Οι άνθρωποι του μόχθου που έχουν συμπορευτεί με το ΚΚΕ, έχουν πείρα. Δεν πρέπει να αποδεχτούν αυτή την επιδίωξη. Είναι σε θέση να βάλουν φρένο, δυναμώνοντας το ΚΚΕ με την ψήφο τους. Ξέρουν το ΚΚΕ από την ιστορία των αγώνων του, από το ότι στέκεται μαχητικά από τη δική τους μεριά, κόντρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Μπροστά στον πόλεμο που τους ετοιμάζουν θα έχουν την επομένη των εκλογών δημιουργήσει το λαϊκό αντίπαλο δέος μόνο με ισχυρό ΚΚΕ. Γιατί με αποδυναμωμένο, χαμένοι θα είναι οι ίδιοι. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, που σε λαϊκές γειτονιές δέχονται μια δήθεν επίθεση «φιλίας» από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που τους λένε ότι «το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη, ότι όλοι θέλουμε να είναι ισχυρό, αλλά τώρα ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε κυβέρνηση»…
Η ελπίδα ότι μια κυβέρνηση με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τάχα φιλολαϊκή, είναι κάλπικη. Εμείς λέμε σ’ αυτόν τον κόσμο που συμπορεύεται με το ΚΚΕ: Εχεις δώσει αγώνες, έχει ματώσει για το δικό σου δίκιο. Θα τα πετάξεις όλα αυτά για μια ελπίδα που πολύ γρήγορα θα αποδειχθεί ότι ήταν κάλπικη; Και θα αποδειχτεί πολύ γρήγορα, γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση που να συμβάλλει ταυτόχρονα στην κερδοφορία των επιχειρηματιών και στην ανακούφιση του λαού. ‘Η με τη μια πάντα θα είναι ή με την άλλη. Μες στη διγλωσσία του εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ το ομολογεί, λέγοντας ότι θα ενισχύσει την υγιή επιχειρηματικότητα για να έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη και τάζει στο λαό ότι ο δρόμος θα ‘ναι δύσκολος και θα απαιτεί θυσίες. Αυτό το δρόμο θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και θα αποκαλυφθεί γρήγορα ότι η ελπίδα για ανακούφιση του λαού είναι κάλπικη.
Τι σου ζητάει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ τάζοντας μια κάλπικη ελπίδα: Να περάσεις στην αντίπερα όχθη! Να καταθέσεις την ψήφο σου στην ενίσχυση των επιχειρηματιών! Να δυναμώσεις τον αντίπαλό σου! Γιατί ο πραγματικός αντίπαλος είναι το κεφάλαιο. Το ΚΚΕ το έχει δηλώσει και το ‘χει αποδείξει με τη στάση και τη δράση του χρόνια τώρα, ότι δεν περνάει στην αντίπερα όχθη. Δεν γίνεται ομοτράπεζος των επιχειρηματιών και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Οπως δεν είχε κάτσει στα τραπέζια των κοινωνικών διαλόγων για να παζαρέψει εργασιακά δικαιώματα, έτσι δεν κάθεται σε κυβερνητικές θέσεις για να παζαρέψει και να επαναδιαπραγματευτεί δανειακές συμφωνίες που δένουν χειροπόδαρα το λαό μας. Αυτό το ΚΚΕ το χρειάζεσαι. Ενίσχυσέ το. Μην αφήσεις να περάσει ο στόχος συρρίκνωσής του. Είναι στο χέρι σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: