καράβι κόκκινο

τα μαύρα τα μαλλιά μας και αν ασπρίσαν δεν μας τρομάζει η βαρυχειμωνιά

 • Ε, το λοιπόν, ο,τι και να είναι τ’ άστρα, εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω. Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει. Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε

 • Γιάννης Ρίτσος

  Να με θυμόσαστε - είπε. Χιλιάδες χιλιόμετρα περπάτησα χωρίς ψωμί, χωρίς νερό, πάνω σε πέτρες κι αγκάθια, για να φέρω ψωμί και νερό και τριαντάφυλλα. την ομορφιά ποτές μου δεν την πρόδωσα. Όλο το βιος μου το μοίρασα δίκαια. Μερτικό εγώ δεν κράτησα. Πάμπτωχος. Μ' ένα κρινάκι του αγρού τις πιο άγριες νύχτες μας φώτισα. Να με θυμάστε.

 • κώστας βάρναλης

  Δε λυπάμαι τα γηρατειά που φεύγουν - τα μωράκια που έρχονται άθελά τους να ζήσουν σκλάβοι, να πεθάνουν σκλάβοι, σ' έναν κόσμο ελεύθερων αφεντάδων. Θα τους μαθαίνουν: η σκλαβιά τους χρέος εθνικόν και σοφία του Πανάγαθου!... Πότε θ' αναστηθούν οι σκοτωμένοι; ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗΣ 20.10.1973

 • ------------------------------- Την πόρτα αν δεν ανοίγει, τη σπαν, σας είπα. Τι στέκεστε, τι γέρνετε σκυφτοί; Λαέ σκλάβε, δειλέ, ανανιώσου, χτύπα! Και κέρδισε μονάχος το ψωμί -------------------------------- -------------------------------- ''Aν το δίκιο θες, καλέ μου, με το δίκιο του πολέμου θα το βρής. Όπου ποθεί λευτεριά, παίρνει σπαθί''
 • κομαντάντε Μάρκος

 • «Ο Μάρκος είναι γκέι στο Σαν Φρανσίσκο, μαύρος στη Νότια Αφρική, ασιάτης στην Ευρώπη, αναρχικός στην Ισπανία, Παλαιστίνιος στο Ισραήλ, γύφτος στην Πολωνία, ειρηνιστής στη Βοσνία, Εβραίος στη Γερμανία, μια γυναίκα μόνη στο Μετρό τα ξημερώματα, με άλλα λόγια ο Κομαντάτε Μάρκος είμαστε εμείς, το πρόσωπο του κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου πάνω στον πλανήτη»
 • μπερτολντ μπρεχτ

  Δεν είμαι άδικος, μα ούτε και τολμηρός και να που σήμερα μου δείξανε τον κόσμο τους μόνο το ματωμένο δάκτυλό τους είδα μπρος και είπα ευθύς: “μ’αρέσει ο νόμος τους” Τον κόσμο αντίκρυσα μέσ’απ’ τα ρόπαλά τους Στάθηκα κι είδα, ολημερίς με προσοχή. Είδα χασάπηδες που ήταν ξεφτέρια στη δουλειά τους. και σαν με ρώτησαν “σε διασκεδάζει;” είπα “πολύ”! Κι από την ώρα εκείνη, λέω “ναι” σε όλα, κάλλιο δειλός, παρά νεκρός να μείνω. Για να μη με τυλίξουνε σε καμιά κόλλα, ό,τι κανένας δεν εγκρίνει το εγκρίνω Φονιάδες είδα, κι είδα πλήθος θύματα, μου λείπει θάρρος, μα όχι και συμπόνια Και φώναξα, βλέποντας τόσα μνήματα: “καλά τους κάνουν -για του έθνους την ομόνοια!” Να φτάνουν είδα δολοφόνων στρατιές κι ήθελα να φωνάξω “σταματήστε!” Μα ξέροντας πως κρυφοκοίταζε ο χαφιές, μ’άκουσα να φωνάζω: “Ζήτω!Προχωρήστε!” Δε μου αρέσει η φτήνια και η κακομοιριά Γι’αυτό κι έχει στερέψει η έμπνευσή μου. Αλλά στου βρώμικού σας κόσμου τη βρωμιά ταιριάζει, βέβαια-το ξέρω-κι η έγκρισή μου

 • Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας

  Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να ' ναι : γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί Θα μοιραστεί την ήττα . Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει : γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί .
 • εγκώμιο στον κομμουνισμό – μπέρτολτ μπρέχτ

  Είναι λογικός, καθένας τον καταλαβαίνει. Ειν' εύκολος. Μια και δεν είσαι εκμεταλλευτής, μπορείς να τον συλλάβεις. Είναι καλός για σένα, μάθαινε γι' αυτόν. Οι ηλίθιοι ηλίθιο τον αποκαλούνε, και οι βρωμεροί τον λένε βρωμερό. Αυτός είναι ενάντια στη βρωμιά και την ηλιθιότητα. Οι εκμεταλλευτές έγκλημα τον ονοματίζουν. Αλλά εμείς ξέρουμε: Είναι το τέλος κάθε εγκλήματος. Δεν είναι παραφροσύνη, μα Το τέλος της παραφροσύνης. Δεν είναι χάος Μα η τάξη. Είναι το απλό Που είναι δύσκολο να γίνει.
 • οι δικαστές

  Να οι κύριοι δικαστές τους λέμε οι καταπιεστές πως δίκαιο είναι τον λαό τι συμφέρει μα αυτοί δεν ξέρουν ποιο είναι αυτό κι έτσι δικάζουν στο σωρό μέχρι να βάλουν το λαό ολόκληρο στο χέρι
 • ———–

  Εχουνε νομικά βιβλία και διατάγματα Εχουνε φυλακές και οχυρώσεις Εχουνε δεσμοφύλακες και δικαστές Που παίρνουνε πολλά λεφτά κι έτοιμοι για όλα είναι. Μπ. Μπρεχτ
 • ———————

  "Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ο Χίτλερ φυλάκιζε ομοφυλόφιλους δεν αντέδρασα γιατί δεν ήμουν ομοφυλόφιλος Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός. Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου"
 • ========================

  Λες: Πολύ καιρό αγωνίστηκες. Δεν μπορείς άλλο πια ν’ αγωνιστείς. Άκου λοιπόν: Είτε φταις είτε όχι: Σαν δε μπορείς άλλο να παλέψεις, θα πεθάνεις. Λες: Πολύ καιρό έλπιζες. Δεν μπορείς άλλο πια να ελπίσεις. Έλπιζες τi; Πως ο αγώνας θαν’ εύκολος; Δεν είν’ έτσι. Η θέση μας είναι χειρότερη απ’ όσο νόμιζες. Είναι τέτοια που: Αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο Δεν έχουμε ελπίδα. Αν δεν κάνουμε αυτό που κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει Θα χαθούμε. Οι εχθροί μας περιμένουν να κουραστούμε. Όταν ο αγώνας είναι στην πιο σκληρή καμπή του. Οι αγωνιστές έχουν την πιο μεγάλη κούραση. Οι κουρασμένοι, χάνουν τη μάχη.
 • Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους

  Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούν ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. Ο λόγος; έχουνε κιόλας φάει. Αν δε νοιαστούν οι ταπεινοί γι' αυτό που είναι ταπεινό ποτέ δεν θα υψωθούν. Αυτοί που αρπάνε το φαϊ απ’ το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θά 'ρθουν.
 • che

  Πιστεύω στην ένοπλη πάλη σαν μοναδική λύση για τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους και είμαι συνεπής με τις πεποιθήσεις μου. Πολλοί θα με πουν τυχοδιώκτη και είμαι, μόνο που είμαι άλλου είδους τυχοδιώκτης, ένας από εκείνους που προβάλλουν τα στήθη τους για να αποδείξουν τις αλήθειες τους.

 • Αξίζει για ένα όνειρο να ζεις, κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει
 • pablo neruda

  όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει. όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές. όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή. όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει. Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής. Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.

 • από το Canto general

  Μπορεί να κόψουν όλα τα λουλούδια, αλλά δεν θα γίνουν ποτέ αφέντες της Άνοιξης
 • κ. καβάφης

  Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
 • κωστής παλαμάς

  Και τους τρέμουνε των κάμπων οι κιοτήδες και μ’ ονόματα τους κράζουν πονηρά κλέφτες κι απελάτες και προδότες. Τους μισούν οι βασιλιάδες κι όλοι οι τύραννοι κι είναι μέσα στους σκυφτούς τα παλληκάρια κι είναι μες στους κοιμισμένους οι στρατιώτες…” Κ . Παλαμάς στο Δωδεκάλογο του Γύφτου.
 • διαμοιρασμός του blog

  Bookmark and Share
 • διαχείριση

 • on line επισκέπτες

 • ημερολόγιο άρθρων

  Οκτώβριος 2011
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Εγγραφή

ΤΙΜΗ στον νεκρο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ !!!

Posted by redship στο 22 Οκτωβρίου , 2011


τον ανδρειωμένο μην τον κλαίς

και αν ο χαμός του σε ταράζει

σκύψε, αφουγκράσου κι άκουσε

αυτός δεν πέθανε ποτέ

δείχνει το δρόμο και προστάζει

 

αναδημοσίευση από redfly planet

Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα φίλοι, γνωστοί και σύντροφοι στον άτυχο 53χρονο διαδηλωτή, Δημήτρη Κοτζαρίδη, που έχασε τη ζωή του την Πέμπτη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Η κηδεία του 53χρονου οικοδόμου πραγματοποιήθηκε στις 12:30 το μεσημέρι στο νεκροταφείο Βύρωνα, μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα.Από νωρίς στο νεκροταφείο βρέθηκε πλήθος κόσμου για να αποχαιρετήσει τον αδικοχαμένο οικοδόμο.

Ως ελαχιστη συμβολη στις μερες που θα ακολουθησουν θα ηθελα να διαβασεται με ιδιαιτερη ΠΡΟΣΟΧΗ το σχολιο του φιλου μας ΑΝΩΝΥΜΟΥ σε καποιο αρθρο του μπλογκ.

Δεν πρέπει να εντυπωσιάζει καθόλου η σφοδρή αντι – ΚΚΕ επίθεση που διεξάγεται και εξαπολύεται από προοδευτικούς μέχρι και φασίστες. Είναι ένα σύμπτωμα της απότομης όξυνσης της ταξικής πάλης ανάμεσα στην εργατική τάξη και την αστική τάξη σε μια ιστορική στιγμή όπου ακόμη η εργατική τάξη δεν έχει αποκτήσει πλήρη συνείδηση της αποστολής της και τα μικροαστικά στρώματα με δέος βλέπουν ότι ο οδοστρωτήρας του μονοπωλιακού καπιταλισμού έρχεται καταπάνω τους χωρίς έλεος ενώ ακόμη κατά πλειοψηφία είναι προσκολλημένα στην καπιταλιστική αυταπάτη ότι θα περισωθούν κάπως. Τι ακριβώς εξυπηρετεί η επίθεση; Εξυπηρετεί το σκοπό της απομόνωσης του ΚΚΕ από τα λιγότερο συνειδητοποιημένα τμήματα της εργατικής τάξης και της συνειδητής εργατικής τάξης από τους φυσικούς της συμμάχους. Πράγματι αν τμήματα των εργαζομένων πιστέψουν ότι το ΚΚΕ είναι αφερέγγυο ως πολιτικός εκφραστής της επαναστατικής πολιτικής της εργατικής τάξης, δηλαδή των συμφερόντων της, και διακοπεί η διαδικασία συνειδητοποίησης τους ο μόνος ωφελημένος είναι αστική τάξη. Μέσα σε αυτό το σχέδιο προβλέπεται να παρασύρουν το ίδιο το ΚΚΕ τα μέλη και τους φίλους, που πνίγονται από το απόλυτο δίκαιο που έχουν και με έναν ακόμη νεκρό στις γραμμές τους, σε οξυμένες ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις μπροστά στα λιγότερο συνειδητοποιημένα μέλη της κοινωνίας μας ώστε να κουράσουν αυτά τα τελευταία και να τα οδηγήσουν να πιστέψουν ότι «δεν γίνεται τίποτα», «όλοι ίδιοι είναι» δηλαδή φανατισμένοι υπέρ του χώρου τους και χωρίς κριτική σκέψη. Προσοχή λοιπόν. Ο καθένας από μας έχει τη φαντασίωση του, του ζορό του εκδικητή, του σούπερμαν που τσακίζει τους εγκληματίες δολοφόνους κλπ κλπ.Ας μείνουν αυτά βαθειά μέσα μας. Η πολιτική και ιδεολογική διάσταση της προβοκάτσιας τους είναι πολύ πιο επικίνδυνη μακροπρόθεσμα από την άμεση φυσική βία που ασκούν οι αστοί με τα μακριά προβοκατόρικα χέρια τους. Θέλουν όλοι εμείς που υποστηρίζουμε το ΚΚΕ να χάσουμε την ψυχραιμία μας, να συγκρουόμαστε με έντονο στυλ στην καθημερινή μας ζωή στους χώρους δουλειάς και κοινωνικής ζωής με τους συνανθρώπους μας, ταξικούς αδελφούς ή εν δυνάμει συμμάχους. Προσοχή! Μην υποκύπτουμε στην εύκολη αγανάκτηση όσο μπορούμε. Να εξοπλισθούμε με απέραντη υπομονή και απέναντι στα πιο ηλίθια επιχειρήματα και να εντοπίζουμε τις αντιφάσεις τους. Αν παρασυρθούμε σε τσαμπουκάδες και εκνευρισμούς θα τους έχουμε εξυπηρετήσει άριστα. Εννοώ και διευκρινίζω πάλι στην καθημερινή μας επαφή στο χώρο εργασίας και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο. Αντίθετα με διάρκεια και χωρίς εμμονές να συνεχίσουμε να αποκτούμε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας πάνω στην ίδια τη δουλειά και σε δραστηριότητες εκ πρώτης όψεως μη πολιτικές. Να γίνουμε παράδειγμα ανθρώπων χωρίς μικρότητες που δεν μας καθορίζουν οι αντιπάθειες και οι συμπάθειές μας αλλά μόνο ο ορθός λόγος και το δίκιο του αδικημένου. Να μη δώσουμε όσο περνά από το χέρι μας τη δυνατότητα στην αστική τάξη να μας απομονώσει από την πλατιά μάζα του πληθυσμού που πολύ σύντομα πρόκειται να δεχθεί και νέα πλήγματα που θα την αναγκάσουν να ξανασκεφτεί. Πρέπει εμείς να προετοιμαζόμαστε, να είμαστε εκεί από πριν και κοντά τους.
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. 
Πράγματι η ταξική πάλη δεν τελείωσε ούτε άρχισε στο Σύνταγμα.
 Μάλλον δεν ήταν ούτε καν μια αποφασιστική της στιγμή το Σύνταγμα. 

Καλή δουλειά κόντρα στο χειμώνα με υπομονή και διάρκεια 
και πάντοτε με το χαμόγελο έστω κι αν κρύβει το δάκρυ μας για ένα ακόμη νεκρό σύντροφο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: